Er det trygt å bruke ExOfficio-klær?

ExOfficios klær stopper mygg, flått og andre bitende insekter. Verdens helseorganisasjon anbefaler bruken av denne type klær.

261
ExOfficio myggbekledning Lumen og bandana

NB! Denne saken handler om et produkt som ikke lenger er å finne i Nordic Outdoors sortiment. Vi fører ikke lenger merkevaren ExOfficio i Norge. 

Vi har fritidsbekledning med Insect Shield, altså klær hvor insektsbeskyttelsen er integrert i selve stoffet.

Hva er permetrin?

Insect Shield er luktfri og varer i opptil 70 vask. Permetrin er syntetisk framstilt, og har blant annet blitt brukt av det amerikanske forsvaret i uniformer siden 1990-tallet.

Er permetrin trygt?

United States Environmental Protection Agency (EPA) skriver på sine nettsider (ekstern link) at det er trygt å bruke klær med permetrinbeskyttelse, også for gravide og ammende. De skriver her blant annet at: «Our 2009 revised exposure and risk assessment evaluated multiple exposure scenarios for permethrin factory-treated clothing, including toddlers wearing or mouthing the clothing, and military personnel who wear permethrin-treated uniforms on a daily basis. All exposure scenarios showed that permethrin factory-treated clothing is unlikely to pose any significant immediate or long-term hazard to people wearing the clothing”.

Myggbekledning anti-insectLav absorpsjon

Dersom en hadde smurt permetrin direkte på huden, er absorpsjonen ca. 1 prosent. DEET absorberes over 20 ganger mer, ifølge TickEncounter Resource Center, et flåttsenter som ligger under University of Rhode Island (ekstern link). Permetrin er over 2250 ganger mer giftig for flått enn for mennesker. Husk også på at når middelet er i klærne, smitter mindre over på huden, enn resultatet ville vært om permetrin blir smurt direkte på. Med ExOfficio-klær slipper du altså å smøre kjemikalier direkte på huden.

Forskningsartikler

Ønsker du mer lesestoff på området? I denne artikkelen i Journal of Medical Entomology (ekstern link), drøftes «Tick Bite Protection With Permethrin-Treated Summer-Weight Clothing». Her vises det også til flere tidligere undersøkelser og forskningsartikler på området for deg som ønsker å dykke enda dypere ned i materien.

Skadelig for fisk

Viktig! Permetrin er ikke skadelig for mennesker og hunder, men det kan være skadelig for bier, fisk og katter. Har du kjøpt spray med permetrin, bør du ikke spraye nær blomster eller vannkilder. Ikke la katter komme nær permetrinbehandlede klær før de er tørre. Vask derfor heller ikke permetrinbehandlede klær i fjellvann eller andre naturlige vannkilder.

Les mer om ExOfficios fritidsklær her. Du kan også se sortimentet vårt i Friluftskatalogen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here