Buch Salmon er en favoritt i norske lakseelver, men sluken er faktisk også populær blant fiskere over hele Norden.

– Norges beste laksesluk

– Vi mener dette er Norges beste laksesluk, sier Sølvkrokens produktsjef, Jonny Helgesen. Sammen med servicesjef, Leif Nygård, sitter han på møterommet vårt på Krøgenes i Arendal for å fortelle litt om Buch Salmon.

Norskutviklet bestselger

Jonny fisker som oftest etter laks med flue, Leif går for sluk. Like ivrige er de begge to, og på denne litt småkjipe regnværsdagen i juni, er det ikke vanskelig å få de to laksekspertene på gli. De drømmer seg villig vekk til både Otra, Suldal og Namsen, når de skal beskrive en av Sølvkrokens bestselgere.
– Sluken er norskutviklet og har vært i sortimentet vårt i en årrekke. Den har en unik gange, kan fiskes på flere måter og under de fleste forhold, sier Jonny. Leif legger til:
– Det at den kommer i flere fargevarianter, størrelser og gramvekter, gjør at det er enkelt å tilpasse fisket til elvas størrelse og vannmengde.

To nye farger

I 2018 kommer Buch Salmon i sju farger, hvorav to er nyheter. Sluken kommer i totalt fem gramvekter: 18, 24, 30, 32 og 40 gram (32 g er en dyptgående versjon av Buch Salmon).
Hva trengs for å komme i gang med laksefiske?
Alle kan (- og bør! slenger Leif på) prøve laksefiske, uavhengig av ferdighetsnivå. For å sikre at du får storfisken på land, kan det være lurt å velge noe kraftigere utstyr:
– For eksempel en stang fra 9’ til 11’, beregnet for kastevekter fra 20 til 60 gram. Velg en solid snelle med god linekapasitet, tipser Jonny. I fiskekatalogen vår kan du se ferdige kombinasjoner til laksefiske i flere prisklasser (fra side 27 og utover). Alle disse leveres med ferdig påspolt sene.

Buch Salmon SølvkrokenSnakk med en laksefisker

Norge er et langstrakt land med store geografiske variasjoner:
– Her til lands finns både store og små lakseelver, og hvordan du skal fiske, vil til en viss grad avhenge av hvor du prøver lykken. Ett godt tips er derfor å snakke med en laksefisker som kjenner elva godt. Sportsbutikken eller jeger- og fiskeforeninga kan også ha mye lokalkunnskap, sier Leif.

Hvor i elva står laksen?

– Laksen står alltid på ett sted hvor det er lett å stå. Eksempel på slike steder er i fosskanten, en bakevje, foran og bak steiner. Den søker et rolig sted i vannet med gode strømforhold rundt seg. Når den går i elva, velger den stillere strekk for å spare krefter. Et godt tips kan derfor være å sette deg i overkant av elva og tenke «hvor ville jeg selv ha svømt for å finne letteste vei oppover?». Der har du ofte veien laksen også tar, forteller Jonny.

Sparer krefter

– Har du en lengre strekning med rolig vann før et stryk eller et striere parti, finner du ofte laksen like før stryket, kanskje bak en stor stein eller andre steder der det har dannet seg roligere «lommer» i vannet, forklarer Leif. Her vil det nemlig være naturlig for laksen å ta en liten pause før den fortsetter ferden oppover.
– Når den har kommet over fossen, blir den også gjerne stående igjen på toppen av brekket for å hvile litt etter ferden.

Is i magen

– Dersom du ser laksen komme inn på brekket slike steder, bør du aller først la den finne plassen sin, fortsetter Jonny. Tipset er dermed å ha litt is i magen; ikke kast direkte på fisken, men gi den et lite pusterom og vent til den har roet seg på stedet før du begynner aktivt fiske.
– Når den så har funnet den optimale plassen å stå litt på, er den nemlig lite villig til å gi fra seg plassen. Når så en Buch Salmon kommer «masende», oppfattes det av laksen som noe som truer «godplassen», forklarer Leif.

Hvilken gramvekt skal jeg velge?

Lakseentusiastene tipser om at du kan velge sluk etter størrelse på elva:
– Er det lite strøm i elva, kan du velge en lettere sluk med større bæreevne. Men ønsker du å fiske dypere, trenger du mer vekt for å komme ned. Da kan den dyptgående varianten vår av Buch Salmon være et godt valg, sier Leif. Se denne sluken på side 76 i katalogen.

Avfisk elva

Dersom du skal fiske i en elv med sterk strøm, men som ikke er så dyp, kan Buch Salmon i 40 gram være lur å prøve:
– Kast da på tvers av elva og stram opp. La sluken jobbe med strømmen tvers over elva, helt til den er over på din side. Så går du to skritt nedover, og gjør det samme igjen!
Fisk alltid ovenfra og nedover når du avfisker elva på denne måten.

Sølvkrokens supertips

Som for de fleste typer fiske: ingen regler uten unntak!
– Varier fisket med gramvekter, farger og størrelser. Det som funker én dag, kan plutselig ikke virke neste dag, sier Leif. Ett konkret supertips som de begge mener funker, må likevel med:
– Når vannet er grumsete anbefaler vi å prøve den oransje nyheten vår, O/BL/FL. Det er kjent for de fleste at knallfarger kan ha en god effekt i uklart vann. Men i tillegg bør denne også prøves når det virker helt dødt i de klareste elvene, da kan den være akkurat det som skal til for å trigge laksen!