Tidlig på våren er vannet ennå ganske kaldt, og det kan derfor lønne seg å legge fisketuren til grunnere viker der sola har kommet til og varmet vannet opp. I begynnelsen av sesongen kan ofte ettermiddagsfisket være det beste.

Her finner du sjøørreten

Mellom holmer og skjær er det ofte strøm, prøv å fiske i strømkanten. Rundt odder og nes kan du oppleve at sjøørreten stimer i jakt på sild, og her finner du ofte også de største eksemplarene. Nå på våren trekker sjøørreten inn på grunne områder for å beite på børstemark. Når denne svermer, kan du oppleve et eventyrlig fiske, både tidlig på morgenen og sent på kvelden.

Leopardbunn

Sandbunn med små områder dekket av stein og tangklaser kalles leopardbunn. Den er lett å identifisere om kommer deg litt opp ovenfor vannet; da ser bunnen flekkete ut. Slik bunn er en favoritt hos sjøørreten. Her finner fisken byttedyr samtidig som den selv har muligheten til å gjemme seg. Husk på at på grunne områder kan fisken også se deg.

Sjekk tidevannstabellen

En titt på tidevannstabellene kan også lønne seg. Fisket er ofte best på høyvann, og da gjerne litt før og etter at det er på det høyeste. Kombineres det tidspunktet med skumring, kan det være ekstra bra fiske!

Jensen Seatrout sluk til sjøørretfiske
KLASSIKER: Jensen Seatrout er blant bestselgerne til sjøørretfiske. Sluken veier 15 gram.

Effektive skjesluker

Til grunnene anbefaler Sølvkroken skjesluker med større overflate. Disse kan fiskes langsomt inn. Tyngre sluk må sveives noe fortere for å ikke sette seg fast, og i kaldt vann er ofte fisken noe «tregere» enn senere på sesongen. Sølvkrokens sluktips: Jensen Seatrout, Morild Seatrout, Torungen og Jerken.

Sildesluker

De fleste saltvannsarter har sild på menyen, så en sildesluk eller to i slukboksen er også et must. Sildesluker er enkle å kaste langt, både i vind og i stille vær. De lettere vektene kan fint brukes på grunnene. Sølvkrokens sluktips: Stingsilda, Jensen Sild og Jensen Pirken.

Fargevalg på slukene

Sjøørreten foretrekker ofte blanke og slanke sluker. Disse imiterer sild, som er blant fiskens viktigste byttedyr. Hvis ikke fisken biter, skift sluk ofte! Blå, hvite og grønne sluker er mye brukt, men prøv også fargerike sluker i rødt og gult dersom de tradisjonelle fargene ikke gir napp. Er det kaldt i vannet anbefaler vi å prøve hvitt. Velg slukvekter som er mellom 10 og 25 gram. Du kan også variere størrelsen på sluken, det kan mange ganger være forskjellen på fisk og ikke fisk! Se flere sluktips her!

La sluken gå høyt i vannet

Når du fisker etter sjøørret, skal du la sluken gå høyt i vannet. Ofte følger sjøørreten etter sluken og hogger i det den tror byttedyret, som her er sluken, skal gjemme seg mellom steiner, tang og tare. Som ved ørretfiske, er det derfor viktig at fisken ikke ser deg. Unngå å stå i silhuett mot himmelen.

Legg inn små stopp

Til vårlig sjøørretfiske kan det være bra å sveive inn i jevn hastighet, ispedd noen tilfeldige sveivestopp. Senere, når temperaturen i vannet stiger, kan man også bruke stangstuppen til å gi sluken enda større utslag, noe som kan trigge fisken til å ta.

Fisk med børstemark

Når børstemarken svermer kan du prøve å fiske med børstemarkimitasjoner (bildet nedenfor). Fest et spiralsøkke 1 meter foran børstemarken og kast ut på sandbunn. Dra så sakte innover, legg gjerne inn noen små stopp og løft litt på stangtuppen slik at børstemarken får litt ekstra «liv».

Sjøørretfiske sjøørret fiske børstemark Sølvkroken
SJØØRRETENS FAVORITT: På våren svermer børstemarken. Sølvkrokens børstemarksett har veil. pris 189,-. Kontakt oss for å finne en butikk der du bor som selger dette.

Se på vannet

Enten du fisker med sluk eller børstemark, kan det være fornuftig å bruke noen minutter før du begynner fisket til å observere litt. Se på vannoverflaten, ser du vak eller krusninger? Kast på vaket. Et par polariserte solbriller kan også hjelpe til med å se fisk under vann.

Det beste fisketipset

Selv om vi gjerne skulle ønske det, følger dessverre ikke fisken Sølvkrokens fisketips helt slavisk… derfor er vårt beste fisketips: har du lyst på en fisketur, dra ut og fisk! Dess mer du fisker, dess større er sjansene for å få fisk. Og når sluken er i vannet er det, bokstavelig talt, håp i hengende snøre. Skitt fiske!

Regler for minstemål

PS! Husk å sette deg inn i regler for minstemål og eventuelle lokale fredningsbestemmelser før du tar med deg stanga på tur. Du kan lese mer om minstemål hos Fiskeridirektoratet (ekstern link).