Når kalenderen nærmer seg 1. juni, opplever en rekke nordmenn og -kvinner merkelige symptom. Det blir vanskeligere å sove og det kribler i kroppen. Noen kan sågar oppleve en form for feber. Heldigvis er det ikke symptom på det en ellers frykter i disse tider… Det er bare et tegn på at laksesesongen snart er i gang i en rekke elver!

Laksesluker i kobber og rødt

Men hva funker best av sluker til fiske i begynnelsen av sesongen? Vi har spurt to av Sølvkrokens lakseeksperter om hvilke sluker du bør ha med i elva nå. Servicesjef Leif G. Nygård og produktsjef Jonny Helgesen er enige om hvilke farge som er et must å ha med i skrinet:
– Sluker med kobber og rødt. Hvis du skulle besøkt alle lakseelvene i hele Norge og kun hadde hatt med deg én sluk, hadde jeg valgt en i disse fargene, sier Jonny, før han smilende legger til:
– Men jeg må også si som jeg alltid gjør, ingen regler uten unntak!

Salamander Allround allroundsluk laksefiske slukfiske sluk Sølvkroken
KLASSIKER: Salamander Allround i fargen C/D.

Salamander Allround

Leif er ikke i tvil om hva som er hans ultimate allroundsluk til laksefiske, og den er i nettopp kobber og rødt: Salamander Allround C/D.
– Denne har jeg alltid med i slukskrinet. Salamander er en klassisk allroundsluk som er utviklet for å passe alle vær- og fiskeforhold. Du kan variere gramvekten ut fra størrelsen på lakseelva. Ved lav vannføring kan du gå helt ned i 16 gram, tipser Leif. Salamander Allround kommer også i 24, 30 og 40 gram.

Buch Salmon CB dyptgående laksesluk Sølvkroken
NED I DYPET: Buch Salmon (32 gram) i fargen C/B.

Strie lakseelver

– Dersom det er mye vann i elva, slik det kan være i begynnelsen av sesongen, ville jeg ha «blekka uti» en Buch Salmon i 32 gram. Dette er en dyptgående variant, den har samme egenskaper som den vanlige Buch Salmon, men har fått en tykkere skje, noe som gjør den ideell til fiske i strie og kalde lakseelver der du ønsker å komme ned til bunnen, forklarer Leif.

Mepps Long Rainbow spinner laks
LAKSESPINNER: Mepps Long Rainbow.

Prøv en spinner til laks

Servicesjefen tipser videre:
– Om jeg ikke får noe på disse to, prøver jeg spinneren Mepps Long Rainbow! Jeg fisker ofte med gullskjea, men variantene i sølv og kobber er også verdt å prøve.
Vikingsild må også med, mener Leif:
– Dette er en meget god allroundsluk. Alle fargene kan med fordel prøves i lakseelva, men et spesifikt mønstertips er å prøve den svarte varianten når det begynner å skumre. Fisk den forholdsvis høyt oppe i vannet, slik at fisken oppfatter kontrasten mellom sluken og den lysere himmelen godt.

Trønderskjea Sølvkroken Namsen Gaula laksesluk
TRØNDERSKJEA: Denne sluken med stor bæreflate kommer i 30 og 40 gram.

Trøndertips

Namsen er én av elvene som åpner 1. juni. Skal du hit, eller til noen av de andre fantastiske trønderske laksedestinasjonene, er Jonnys første tips helt klart:
– Trønderskjea! Denne populære sluken har ekstra stor bæreflate, noe som er ypperlig ved såkalt «harlingfiske». Trønderskjea fungerer også ideelt i striere elver fordi utforminga gjør at den blir liggende på strømmen.
Begge de to mønstervariantene vi fører har mye rødt i seg. Trønderskjea kommer i gramvektene 30 og 40 gram.

Sluksett laks Spesial Classic Sølvkroken laksesluk
STOR SPESIAL CLASSIC: 18 grams-utgaven av Spesial Classic bør prøves på laksefiske!

Stor Spesial Classic

Kobber og rødt får du også i sluksettet med tre Sølvkroken Spesial Classic i 18 gram:
– Disse tre bør prøves på laksefisket, tipser Jonny om sluken som kanskje er mest kjent som en effektiv ørretsluk.

Sluksett laks liten slukfiske laks Sølvkroken
SLUKSETT: Sølvkrokens sluksett til laksefiske med Buch Salmon, Pirat og Storlaksen.

– Norges beste laksesluk

Sølvkroken har også satt sammen egne sluksett, spesielt for laksefiske. I sluksett laks liten» får du tre av de mest effektive lakseslukene, deriblant en gull-Buch Salmon (32 g). I år, som i forfjor, mener de to at Buch Salmon er Norges beste laksesluk!
– Pirat-varianten er også ypperlig å prøve til laksefiske. Dette er også en sluk med en stor bæreflate, og sølv og blått kan fungere svært godt til laks. Settets siste sluk er Storlaksen, denne kan også brukes til dorging etter laks, tipser Jonny.

Mepps Aglia Flying C
MEPPS AGLIA FLYING C: Bildet viser spinneren i 15 gram. Vi tar inn 25 grams modellen våren 2020. Tidlig på 2000-tallet var spinneren i sortimentet vårt, og nå gjør den endelig comeback!

Laksespinner

Mepps Flying C er en 25 grams laksespinner fra Mepps. Spinneren har konsentrert vekt i front, dette gir lange kast. Kombinasjonen av en mindre skje og den konsentrerte vekta i front, gjør at spinneren kan fiskes i sterk strøm. Mepps Flying C har skje i gull eller sølv, og en solid plasttube som også fungerer som attraktor. Denne kommer i fargene rød, chartreuse, oransje, svart og naturell.

Utstyrstips fra Sølvkroken

Vurderer du å kjøpe nytt utstyr til laksefisket? Se hva Leif og Jonny anbefaler av stang og snelle her!