Her finner du Sølvkrokens oversikt over de vanligste fiskeknutene.
Fiskeknuter
Knuten er knallviktig! Den kan være det svakeste leddet mellom deg og fisken, men har du knyttet den riktig, er den gull verdt. Å velge riktig fiskeknute til riktig formål er også essensielt om du vil være trygg på at den holder når storfisken tar tak.
Dobbel slukknute
Dette er én av de mest brukte knutene for å feste sena til hvirvelen. Det at sena går to ganger gjennom øyet, øker bruddstyrken betraktelig!
Spoleakselknuten
Denne renneløkka brukes til å feste sena på spoleakselen.
Blodknuten
Det kan være vrient å knytte sammen to ender på grunn av den glatte overflata. Blodknuten er den ideell til denne typen skjøting. Hvis du har to forskjellige senetykkelser som skal skjøtes, kan du legge den tynneste sena dobbelt.
Opphengsknuten
Ta en senestump på ca. 40 cm og knytt fast til hovedlina med knuten som vises ovenfor. Fest så makk, rykk, torskeflue eller lignende i opphengeren, og klipp av overskytende sene.
Major Thurles-knute
Dette er den enkleste knuten for knytting av flua til fortommen. Det er lurt å trene på en slik knute til du kan den utenat, det vil du ha stor glede av når du står ved elva og skal skifte flue en mørk kveld!
Åttetallsknute
De aller fleste ferdigknyttede fluefortommene du får kjøpt, har løkke i enden. Med denne knuten fester du enkelt fortommen til fluesnøret.
Hva er forskjellen på monofilament og multifilament?
Monofilament er betegnelsen på fleksible sener med strekk. Multifilament er betegnelsen på fletta liner. Disse har ingen svikt og svært høy bruddstyrke. De er også veldig tynne, slik at du kan bruke lettere sluker og samtidig kaste langt.
Fukt sena før du knytter
Er sena flisete eller har knuter, bør du kutte den av slik at du starter med en feilfri sene. Har du hatt bunnapp, eller litt bedre; kjørt en skikkelig stor fisk, kan det også være lurt å kutte noen meter av sena og knytte på ny. Et annet tips er å alltid fukte sena der du strammer til.
Vedlikeholdstips for sena
For å være helt sikker på at knuten holder når det gjelder, liker også mange å legge på ny sene etter vinteren. Uansett hvor ofte du bytter sena, er det lurt å legge den fast på spolen. Legger du på for løst, kan den lett skjære seg ned i underliggende lag og kile seg fast når du kjører stor fisk. Pass også på at ikke sena ligger i direkte sollys over lengre tid. Se Sølvkrokens kvalitetssener i fiskekatalogen vår (klikk her for å se PDF av kapitlet).
Sølvkrokens rekordmerke
- Besøk Sølvkroken på nett her!
- Lurer du på hvor din nærmeste Sølvkroken-forhandler er? Kontakt oss gjerne via kontaktskjemaet eller send oss en melding ved å klikke på messengerikonet nede til høyre på denne sida.
- Har du fått storfisk på vårt utstyr? Sjekk om fangsten møter kravene til Sølvkrokens rekordmerke.
Skitt fiske!