Close
Søk
Tilbake til alle nyhetsinnlegg

Nå biter fjellørreten

Nå biter fjellørreten

August og september er den perfekte tida for å prøve seg på fjellørreten. Nederst i saken kan du se noen av våre favorittsluker til fjellfiske.

Tips til gode fiskevann

Gode fiskevann til fjells finnes over hele Norge. Trenger du tips, anbefaler vi å stikke innom din lokale sportsbutikk eller kontakte turistkontoret.

For hele familien

Husk også på at det finnes mange fjellvann som du kan kjøre nesten helt inntil. Slik kan fjellfiske passe hele familien, men også være et alternativ når du ikke har tid til å sette av mange dager til å gå på fjellet.

Slik fisker du etter fjellørret

Ofte er det best fiske morgen og kveld, men ingen regler uten unntak. Fjellørreten er ofte sky, så husk å nærme deg fiskeplassen varsomt, gjerne i ly av busker og kratt.

Begynn nærme land

Storfisk kan beite helt inntil vannkanten. Det kan være lurt å begynne å kaste et stykke fra bredden, og avfiske områdene nær land først. Kast i en vifteform med klokka, slik avfisker du raskt og effektivt et stort område. Etter hvert kan du kaste lengre ut i vannet med samme «viftemetode». Sluksett fjellfiske Norgespakken Sølvkroken

TIPS TIL FJELLFISKE: Sølvkrokens sluksett for fjellfiske (t.v.) er satt sammen for å lokke fjellørreten på kroken. I Norgespakken ferskvann finner du også fem knallgode sluker til fiske etter ørret og røye.

Ørret og røye

Både ørret, abbor og røye spiser småfisk, insekter og insektlarver. Som rovfisk angriper de ofte det som bryter et normalt bevegelsesmønster. En skadet småfisk vil skjene sidelengs med rykkvise bevegelser.

Varier fisket

I stillestående vann bør du derfor gjøre ditt beste for at sluken ikke beveger seg i en rett linje med jevn hastighet.

Slik varierer du enkelt fisket:
1. Sving med stangspissen fra side til side og…
2. … sveiv inn med forskjellige hastigheter.
3. Du kan også variere med farger og vekter på sluk eller spinner.

Slik velger du gramvekt på sluken

Husk at gramvekt ikke har noe å si for hvor stor fisk som biter på! Velg gramvekt etter type fiske. Lette sluker og spinnere er supert når du skal fiske på grunt vann, nærmere land. Tyngre sluker passer i dypere fjellvann.

Slik velger du slukfarge

Vi har samlet våre beste tips for valg av slukfarge på nett. Husk på at regler er til for å brytes… Ett av våre beste fisketips er å være kreativ og prøve deg fram. Kanskje oppdager du en sluk som viser seg å være skikkelig bankers i «ditt» vann? Dess mer du fisker, dess større er sjansene for å få fisk!

Fiskekort

Husk å kjøpe fiskekort og sett deg inn i lokale fiskeregler. De fleste steder kan fiskekortet kjøpes på nett.

Fem slukfavoritter

Her er fem gode tips til fiske på fjellet, plukket ut av Joakim Helgesen på Sølvkrokens serviceavdeling:

Morild Trout Sølvkroken fjellørret

NYKOMMER: Denne blå Morild Trout-varianten er en av årets nyheter. Sluken veier 8 gram og har vist seg å være imponerende effektiv på fjellørreten.

Jensen Mini-Pirken Sølvkroken fjellørret

SILDESLUK: Jensen Mini-Pirken imiterer trepigget stingsild, ørekyte o.l., og er derfor en knallgod sluk i jakten på storørreten. Joakim anbefaler denne fargen (P).

Salamander Trout Sølvkroken fjellfiske

KLASSISK ØRRETSLUK: Kobberfarger er alltid verdt å prøve i fjellvann. Salamander Trout (C/D) i både 6 og 10 gram er fast inventar i Joakims slukboks.

Aura Lillauren Sølvkroken fjellørret fjellfiske

NYKOMMER: Aura Lillauren er en av Norges mestfiskende sluker etter ørret og røye. Trout Flake-fargen, som Joakim tipser om, ble kåret til beste nykommer i Villmarkslivs store sluktest (2018).

Spesial Classic fjellfiske Sølvkroken fjellørret

ØRRETFAVORITT: - Jeg kunne valgt alle slukene i Spesial Classic-serien, men jeg går for denne i sølv og rødt, siden jeg ikke har med noen annen sluk i akkurat denne fargekombinasjonen, sier Joakim om den femte favoritten til fjellfiske.   

Toppbildet viser Jostein Reinsnos med flott ørretfangst tatt i august, tatt i Halsatjødne. Foto: Eirik Reinsnos.

Denne saken ble opprinnelig publisert 22. august 2019.
Forfatter: Bente J. Harstad.